Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Handelsstandsforening blev tilbudt Ungdomshuset for én krone

Offentliggjort 14. februar 2007

Kilde Sune Sølund www.politiken.dk

Det er ikke fordi, vi mangler penge, at vi sælger Ungdomshuset. Hvis idéen er god nok, kan du få det for én krone«.
Det skulle Jens Kramer Mikkelsen i 2000 have sagt til Nørrebro Handelsforenings formand Johnny Beyer. Der er ingen konkret dokumentation på tilbuddet. Derimod var det en mundtlig tilkendegivelse fra Jens Kramer Mikkelsen, siger Johnny Beyer:

»Han gav mig tilbuddet efter et erhvervsrådsmøde inde på rådhuset, hvor jeg havde sagt, at jeg havde nogle idéer med huset ­- bare ikke pengene«.

Politisk bestyrelse
Samtalen mellem Kramer Mikkelsen og Johnny Beyer skete i forbindelse med kommunens daværende salg af Ungdomshuset, som endte i et salg til Human A/S, der kort efter solgte alle aktierne til den kristne menighed Faderhuset.

Johnny Beyers idé med at overtage huset var at bevare den daværende kultur, men ved at reorganisere strukturen. Det ville han gøre ved at indføre en dynamisk bestyrelse bestående af repræsentanter fra både højre- og venstreorienterede politiske ungdomsorganisationer samt repræsentanter fra selve Ungdomshuset.

Sammen skulle parterne i denne politiske og bredt orienterede bestyrelse udvikle og drive Ungdomshuset.

Ungdomshuset afviste
På et bestyrelsesmøde 13. juli 2000 drøftede handelsforeningen muligheden for at overtage Ungdomshuset og tog i den forbindelse kontakt til Ungdomshusets brugere.

Samarbejdsforslaget blev imidlertid blankt afvist, hvorefter Johnny Beyer og Nørrebro Handelsforening valgte at trække sig.

»Vi fik ganske enkelt kolde fødder. Uden en reel udsigt til opbakning fra husets brugere vurderede vi, at det kun ville give os problemer«, forklarer handelsforeningens formand.

Unge kræver 1 krone-løsning
I dag er sagen en anden. Selv om aktivisterne stadig opholder sig i Ungdomshuset på Jagtvej 69, Nørrebro i København, så er huset ude af kommunens hænder. I stedet har kommunen efter en lang strid tilbudt de unge den nærliggende og nedlagte Stevnsgade Skole.

Og det har de unge accepteret. Bare ikke prisen på 12 millioner kroner, som fonden Jagtvej 69, der vil købe og give huset til de unge, ellers gerne vil betale. Et ungdomshus er en kommunal opgave, som ikke skal være afhængig af kapitalistiske midler, mener de.

Derimod kræver de unge, at kommunen sælger symbolsk for 1 krone - det selv samme beløb som i 2000. Men det vil kommunen ikke gå med til.

»Der er mange andre ting, som jeg hellere vil bruge pengene på«, har Københavns nuværende overborgmester Ritt Bjerregaard (S) sagt.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16