Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Bestyrelsesberetning – Nørrebro Handelsforening – Generalforsamling 29. marts 2007

Offentliggjort 6. maj 2006

Medierne

I Nørrebro Handelsforening har vi som bekendt det motto, at her bliver holdninger til handlinger og ingen journalister må henvende sig forgæves til os.

Hvilket har resulteret i, at vores holdninger er blevet markeret i så godt som samtlige Danske medier – men derudover har vi også været interviewet til medier så langt væk som CNN – Tyrkiet og i Finske, Norske, Svenske og Engelske radio- og TV stationer.

Og vore citater fra vores hjemmeside, er blevet brugt af mange forskellige medier – derudover har bestyrelsen forfattet mange læserbreve og kronikker.

For et par år siden fik vi et mediefirma til at undersøge markedsværdien af den omtale vi fik i medierne. Resultatet blev en værdi på 2,4 millioner kroner, hvilket i mellemtiden absolut ikke er blevet mindre – mit forsigtige bud er, at vi i det seneste år er blevet omtalt cirka dobbelt så mange gange.

Hvilket med andre ord betyder, at markedsføringsværdien af vores holdninger svarer til, at vi får pengene 24 gange igen – via denne mediestrategi.

Heri er ikke medregnet reklameværdien for alle dem, der besøger vores hjemmeside – og som noget forholdsvis nyt, lægger vi nu annoncer for medlemmerne ind på hjemmesiden.

Hjemmesiden

Siden har oplevet rekordbesøg og bliver i større og større omfang brugt som indkøbsguide og der bliver på en måned læst mere end 220 forskellige artikler og der er op til 50.000 besøgende pr. måned.

Hjemmesiden indeholder i dag mange konstruktive artikler om erhvervslivet og detailhandelens udvikling på Nørrebro og i København – men den omtaler også andre ting, der foregår på Nørrebro og det er nok også derfor, at både politikerne og medierne ofte besøger denne.

Med jævne mellemrum udsender vi et elektronisk nyhedsbrev til vores medlemmer og øvrige kontaktpersoner – for øjeblikket står der 7 – 800 i denne database.

Såfremt man ikke allerede står på denne liste kan man tilmelde sig via foreningens e-mail adresse info@norrebro.dk

Medlemshvervning

Vi har gjort meget ud af medlemshvervning. Både Jørgen og Rie har været op og ned af Nørrebrogade. Det har også givet nye medlemmer, men ikke nok.

Og i bestyrelsen er vi utroligt kede af, at den massive medieomtale ikke har givet flere nye medlemmer – og der er ingen tvivl om, at foreningen vil fremstå langt kraftigere og med større vægt, såfremt at vi havde flere medlemmer i foreningen.

Debatmøder

Bestyrelsesmedlemmer har igen i år deltaget i mange debatmøder rundt om i byen, og givet udtryk for vores forenings holdninger.

Nørrebro ahead

Vores integrationsprojekt er blevet meget godt modtaget af Integrations – og beskæftigelsesborgmester Jacob Hauggård. Han mener, at projektet skal indgå i det kommende lokaludvalg på Nørrebro.

I bestyrelsen skal der lyde en stor ros til den unge borgmester, det er sjældent, at vi har mødt en politiker, som har været så godt forberedt til et møde.

Derfor håber vi meget, at Jacob Hougaard fortsætter på den måde, for så kan han blive et godt bud på en fremtidig overborgmester.

Le Meze projektet

Har vi måttet opgive, idet vi ikke har kunnet finde ressourcer til dette projekt – projektet handler i korte træk om, at 40 kvinder skulle lave deres hjemlands mad – og komme med opskrifter på vores hjemmeside og med links til forretninger, hvor råvarerne kunne købes.

Til gengæld har Annette deltaget i et samarbejde med Somalisk netværk om, en bedre integration af de somaliske indvandrere i vores kvarter – derfor er vi i bestyrelsen også meget glade for, at Fatima Gjelle har sagt ja til, at stille op til vores bestyrelse senere på aftenen.

Julebelysning

Heller ikke i år havde foreningen råd til at stå for julebelysningen. 9 af vores kæder blev udlånt til en række medlemmer og ikke medlemmer i midten af Nørrebro. Desværre havde vi ikke økonomi til at lave en støtteannonce

Vi havde juletræ på Runddelen. Det var Loppemarkedet, der betalte for dette. Desværre stjal de unge fra Ungdomshuset vores kæder, som tak for vores opbakning til dem.

I øvrigt var der juleloppemarked og juleoptræden, stor tak til Inga og Gunnar for deres utrættelige energi.

Aktiviteter

  • Vores loppemarked tiltrækker mange kunder, igen tak for jeres indsats, Inga og Gunnar
  • KS deltog i et møde på Blågårds Plads omkring mangfoldighed.
  • Et besøg på Rådhuset trak 60 besøgende.
  • Sammen med Nørrebro Avis har vi lavet 8 forslag til fælles annoncering - Da dette skulle præsenteres på vores første medlemsmøde var opbakningen ikke særlig stor.
  • Håbet er, at opbakningen til de kommende tre medlemsmøder bliver bedre.
  • Et møde i Stefans Kirken om det Gamle Nørrebro samlede 135 deltagere.
  • Får 200.000 kr. af Nørrebro Park Kvarterløft til markedsføring af detailhandelen på Nørrebro under devisen Danmarks længste basar.

Ungdomshuset

Allerede længe inden optøjerne, opfordrede vi parterne til, at finde en løsning og vi fortalte tydeligt, at det var vores holdning, at vi vil sende den moralske regning for ødelæggelserne til politikerne på Rådhuset.

De unge fastholdt deres 4 krav om, at kommunen skulle forære dem et hus, det skulle ligge på Nørrebro, være lige så stort som Jagtvejen 69, og det skulle være uden pædagogisk styring.

Omvendt set fastholdt kommunen også, at de ikke ville forære de unge Stevns gade Skole.

De unges og politikernes modsatrettede holdninger resulterede i, at Nørrebro kom til at ligne en krigszone og detailhandelen har mistet millioner af kroner samtidig med, at borgerne på Nørrebro udover, at føle sig svigtet af politikerne også mistede betydelige summer på afbrændte biler mv.

Politikerne på Københavns Rådhus er tilsyneladende fuldstændigt ligeglade –de kører blot derudaf med deres principrytteri – det er jo heller ikke dem, der betaler gildet - men borgerne og erhvervslivet på Nørrebro.

I bestyrelsen har vi hele tiden placeret os midt på banen, og vi har blandt andet lagt opfordringer på vores hjemmeside både fra politiet og ungdomshuset.
Sammen med Bar – handel (HK og Danske Erhverv) havde vi udarbejdet en folder i forbindelse med uroen, og delt ud til de handlende på Nørrebro.

Vi støtter de unge i deres kamp for et nyt ungdomshus, men vi tager afstand fra vold, hærværk og trusler. Man skal heller ikke true erhvervsdrivende på Nørrebro, som det er sket.

På et tidspunkt fik vi de unges tillid, hvor de spurgte, om vi ville indgå som mægler. Nu hjælper vi dem med at organisere og administrere deres indsamling til betaling af de ødelæggelser, der ikke bliver dækket af forsikringen.

Da der ingen hjælp er at hente fra de kommunale politikere, har vi skrevet til erhvervsminister Bendt Bendtsen.

Desværre ser det ud til, at nogle butikker vælger at stoppe. De kan ikke mere holde til uroligheder, hverken psykisk eller økonomisk. Det er trist, hvis denne tendens fortsætter.

Vores engagement har afstedkommet ret kraftige reaktioner – også fra politikere. Og vi har på hjemmesiden indtil nu 14 kapitler om situationen omkring ungdomshuset.

Hvad sker der på Runddelen?

Ja foreløbig er toilettet ikke genåbnet. Vi ved, at Kvickly skal moderniseres, og at der skal indrettes en Metrostation i begyndelse af Assistens kirkegården. Forskellige investeringsselskaber er stærk interesseret i grundene omkring Nørrebros Runddel og grunden, Jagtvej 69.

Afviklingsselskabet

Der har været ført positive samtaler med kommunen om et eventuelt forlig – derfor har vi afsendt en forligsskitse - Vi har et håb og en forventning om, at vi kan hente en stor del af tabet ind.

SSH

Injuriesagen mod formanden for SSH blev afsluttet og der er genoprettet en positiv dialog mellem formanden for SSH og undertegnede.

Omkring Projekt lærerpladser i Detail, er dette projekt nu er afsluttet med cirka 65 deltagere – derudover har Uwe hjulpet med design og udvikling af en ny hjemmeside for SSH

ELO

Organisatorisk foretages der en mindre ændring idet sekretariatet for ELO flyttes til Advokat Morten Falcon og Ejner Bækgaard er fremadrettet sekretær for Storkøbenhavns Erhvervslejerforening.

Også i denne organisation har Uwe hjulpet godt til, idet han har assisteret med, at lave en jubilæumsbrochure

Med hensyn til lejeniveauet for butikslejemål planlægger ELO, at foretage en ny og opdateret undersøgelse omkring lejeniveauet i de Københavns butikker.

Derudover hjælper ELO helt generelt med alle spørgsmål omkring erhvervsleje.

Danmarks Handelsforeninger

I Danmarks Handelsstandsforeninger planlægges en eventuelt anden områdeinddeling i bestyrelsesregi – og der kommer fortsat flere gode beregninger og notater fra denne forening – i Nørrebro Handelsforening har vi besluttet, at lægge disse informationer ud på vores hjemmeside – således, at vores medlemmer og presse og andre interesserede kan følge informationerne fra Danmarks Handelsstandsforeninger.

Trafik

Det går ikke at bremse helt for trafikken på Nørrebro. Der skal være plads til den nødvendige trafik. Talrige trafikforslag er kommet fra lokale beboere, samtidig med at Nørrebrogade skal gøres trafikdæmpende. Vi håber ikke, at det vil gå Nørrebro som Frederiksberg og Vesterbro, hvor det ødelagde omsætningen for detailhandelen.

Københavns bedste handelsgade skal bevares, det vil vi i foreningen kæmpe for. Desuden må man ikke ødelægge Nørrebros specielle identitet.

Indfør en zone omkring København. For at køre ind i den, skal man have et multikort. Dette kort gælder en måned af gangen, og skal koste 400 – 500 kroner. Kortet giver adgang til gratis p – pladser eller p – kældre i udkanten af zonen.

Hvis planen kan realiseres inden for en overskuelig fremtid, vil pengene i form af vunden spildtid komme mange gange igen. Denne plan lancerede vi i årets løb.

Turisme

Det multikulturelle liv på Nørrebro er en oplevelse for alle, ligesom det mangfoldige erhvervsliv. Hvorfor skal krydstogts – turister ikke se det?

Nørrebro Handelsforening har ikke selv råd til at lancere det. Vi har foreslået at Wonderfull Copenhagen går ind i det, men interessen har ikke været til stede.

400.000 krydstogtsturister gæstede København i 2006 – kunne det ikke være rart, hvis de kiggede forbi Nørrebro – Danmarks mest spændende bydel.

Ulovlige varer

Der er stadig omløb af ulovlige varer på Nørrebro. Det har man endnu ikke fået sat en stopper for.

Ulovligt kød og slik, sodavand og øl Kan stadig købes på Nørrebro – og omkring nytårstid kunne man på Nørrebro købe ulovligt nytårsskyts.

Hver femte sodavand, der drikkes herhjemme er hentet i udlandet, og halvdelen af disse er importeret ulovligt.

I 2006 kunne grønthandlere der snød det offentlige, få tilskud til at ansætte folk. Kommunen fandt ikke, at dette var nok til at nægte disse grønthandlere tilskud.

På Nørrebro har cirka 60 % af kiosker, grønthandlere og mini – markeder rod i deres regnskaber. På landsgennemsnit er tallet 30 % for denne type butikker.

Lokaludvalg

Først i 2008 kommer der et lokaludvalg, der skal gælde for hele Nørrebro. Det virker lidt absurd, at Nørrebro skal være et af de sidste steder, der får dette. Demokrati – processen er afprøvet med kvarterløftsprojekter både i Nørrebro Park, Mimersgade og Haraldsgade.

Savner opbakning

Bestyrelsesarbejde i Nørrebro Handelsforening er krævende, tidsforbruget er enormt.. ja, det er nærmest tale om misbrug. Det kan være svært at få det til at hænge sammen. Også økonomisk. Vi har alle arbejde og virksomheder, vi skal passe.

Det kunne vi også sagtens, hvis vi var store nok. Hvis medlemmer og andre butikker på Nørrebro bakkede os 100 % op, men sådan er tilfældet ikke.

Vi har en godt arbejdende bestyrelse, hvor hver især yder et fantastisk stykke arbejde. Men hvis der ikke kommer mere opbakning, så ser fremtiden sort ud.

Der skal flere penge og flere medlemmer til. Lobbyisme er lige så vigtig som markedsføring. Hvis man ikke tager dette alvorligt, bliver alle beslutninger taget uden detailhandelens indflydelse.

Måske er fremtiden en fælles københavnsk handelsforening. Dette kan sagtens være tilfældet om 5 år.

Således vil jeg overgive denne beretning til generalforsamlingens debat.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16