Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Bestyrelsesberetning for året 2008

Offentliggjort 8. april 2008

Punkt 2. A. Bestyrelsesberetning v. Formanden Johnny Beyer.

Velkommen til generalforsamlingen

For bestyrelsesmedlemmerne har det været et slidsomt år. Der er brugt masser af fritid og arbejdstid til at markere vores standpunkter, arrangere aktiviteter og skabe god markedsføring for Nørrebro.

Masser af roser – ingen lokal opbakning
Vi har fået masser af roser fra medier, meningsdannere og politikere. Ja mange har ment, at vi har et professionelt sekretariat med professionelle journalister ansat.
Selv i EU er Nørrebro Handelsforening blevet rost. Og i udenlandske medier er vi citeret flere gange.

De mange aktiviteter og gøremål er dog ikke gengældt af vore medlemmer, eller af den øvrige detailhandel på Nørrebro. Alt for mange kører med på frihjul.

Det burde ellers være nok af episoder på Nørrebro, til at butikkerne burde holde sammen. For der er ikke meget hjælp at hente fra politikere.

Bydelen bliver sværere og sværere at markedsføre. Medierne har rigelig at skrive om, når det gælder bål og brand. Dette har bevirket, at mange kunder finder nye steder, at handle.

Ungdomshuset
De unge fra det tidligere Ungdomshus er åbenbart ikke velkommen nogen steder. Befolkningens tolerance er ikke så stor mere, som den engang har været. Men alt for sent kom politikerne i gang med at finde en løsning, og den er endnu ikke fundet.
Man glemmer hurtigt, at vi i lange perioder ikke mærkede de unges tilstedeværelse på Jagtvejen.

Og nu ligner grunden nærmest en losseplads.

Mens butiksejere måtte skifte vinduer flere gange, kneb det for Københavns Kommune med at fjerne graffitien fra muren omkring Assistents Kirkegård.
Og politikerne var sådanne set også ligeglade med at bydelens butikker mistede for ca. 14 millioner kroner i omsætning. Deres eneste kommentar var:

  • det er en sag mellem den enkelte butik og forsikringsselskabet.

Butikkerne er tilfældige ofre i en vanvittig konflikt., og mange butiksejere har også drejet nøglen rundt. Det er ingen dans på roser, at drive butik på Nørrebro i
øjeblikket.

Også Bendt Bendtsen har afvist at give butikkerne kompensation for de tab, som de har lidt.

Mere bål og brand
Andre grupperinger satte bål og brand i gaden. Man skændes endnu om årsagerne til dette. Det skal nemlig hurtig glemmes, at Københavns Kommune skal spare 80 millioner kroner på det sociale område. De unge i bydelen vil gerne have noget at lave i deres fritid. Så nytter det ikke at fyre folk på ungdomsklubberne eller helt at nedlægge dem. Så kan erhvervslivet være med til at skaffe nok så mange fritidsjob. Siden 1997 har vi forsøgt at få unge i arbejde.

I Nørrebro Handelsforening har vi talrige gange i medierne og ved direkte henvendelse kommet med forslag til politikerne med løsningsmodeller. På et af vore medlemsmøder foreslog vi integrationsministeren og beskæftigelses – og integrationsborgmesteren, at integrationsindsatsen på Nørrebro burde synliggøres og koordineres, men intet skete.

Foreningen skal kraftig understrege, at vi tager afstand fra vold, hærværk og trusler. Og trusler på butiksindehavere er også forekommet.

Nytårs - party
Det nye år var kun få timer gammel, da unge mennesker fra et kommunalt arrangeret nytårsparty på Dronning Louises Bro, omdannede det nærliggende Fakta til et ”Tag selv bord”.

Mange beboere og butiksejere kunne vågne op til omfattende hærværk og graffiti. Kommunen sørgede for at rense broen for graffiti, mens butikker og boligejere selv måtte sørge for at fjerne grafitten og få nye vinduer isat.

Det er ikke vores bord, sagde kommunen.

Nej til videoovervågning
Nørrebro Handelsforening tager afstand fra generel videoovervågning af Nørrebrogade. Det er i orden, at man overvåger steder, hvor man ved, at kriminalitet trives. Vore kunders retsstilling er truet, når det gælder generel overvågning af det offentlige rum.

Nej til Nørrebrogade – som cykelgade
Nørrebrogade kan sagtens overleve med caféer og butikker, når den gøres bilfri. Det bliver bare ikke de nuværende butikker, der bliver tilbage. Vi havde håbet, at kommunen ville lave en konsekvensanalyse. Men det vil de ikke.

Vi har haft kontakt med en række studerende, der gerne vil lave en sådan analyse.

Vi har i foreningen markeret os med vore synspunkter, og fremsat en samlet trafikplan. Vi har deltaget i mange møder, men hvad nytter det, når resultatet er politisk forudbestemt?

Det bliver da heller ikke let for beboerne i sidegaderne. Og når Områdeløft Mimersgade gennemfører deres trafikplan, så bliver der kaos på Nørrebro.

Vi har bestemt ikke noget imod begrænsninger i trafikken. Men det hjælper ikke med forskellige knopskydninger. Det skal en helhedsplan til. Og sådan en har Nørrebro Handelsforening for længst præsenteret politikerne. Se vores trafikforslag på vores hjemmeside. En nyrevidering af denne trafikplan er under udarbejdelse.
Hvorfor bruger man ikke flere kræfter for at forbedre infrastrukturen?

Og hvorfor har politikerne ikke overvejet mulighederne for en letbane – løsning?

Flere arbejdspladser og omsætning forsvinder
Snart forsvinder Bazarbygningen ved Højbanen. En masse arbejdspladser vil gå tabt og en stor omsætning forsvinder fra Nørrebrogade. I første omgang skal pladsen bruges som byggeplads for en Metro – station. En egentlig pladsdannelse har lange udsigter.

Og når vi nu er ved Metroen, så er det uforståelig, hvorfor man ikke placerer en station i Stengade? Man fører den direkte videre fra Runddelen til Frederiksberg.

En masse arbejdspladser forsvinder måske også fra en automobilforhandler i vores område. Han kæmper for sin eksistens, men er i vejen for en cykelsti.

Kæmpe huslejestigninger
En del boligejere og andelsboligforeninger på Nørrebro mener, at de kan skumme fløden ved at hæve huslejen for erhvervsvirksomheder. Der er eksempler på huslejestigninger på 30 – 40 %. Det er ublu vilkår, der tilbydes, og det er ikke på den måde, at mangfoldigheden i bydelen kan bevares.

Ulovlige varer sælges på Nørrebro
Den nye kommunalreform er skyld i, at der ikke mere er butikskonsulenter på Nørrebro. Og det er en skam. Der er virkelig brug for dem. Men måske skal også andre instanser i gang.

Problemet er, at mange kiosker – og butiksejere ikke har den nødvendige indsigt.

De bliver snøret af smarte importører, der sælger dem ulovlige varer. Og nogle af disse er direkte sundhedsfarlige.

Butikker og kioskejere forstår heller ikke betydningen af egenkontrol.
Mange af disse ulovligheder er også konkurrenceforvridende over for dem, der overholder lovgivningen.

Politiet skal prioritere rigtigt
De mange Nørrebro – uroligheder har drænet politikassen. Så meget, at politiet i forstærket grad prioriterer deres opgaver. Vi mener dog stadig, at politiet skal rykke ud til butikstyverier. Det har en kæmpestor præventiv virkning, som måske kan spare samfundet for mange udgifter i fremtiden.

Stævning mod Københavns kommune
Generalforsamlingen har tidligere givet os mandat til at foretage stævning mod Københavns Kommune i forbindelse med kommunens aftalebrud med Handelsstandens Indkøbsordning. Kommunen havde dog stillet os i udsigt, at de ville indgå forlig. Men også den aftale løb de fra., så nu er den eneste løsning – en stævning. Og det bliver et krav på ca. 5,1 millioner kroner.

Vi føler os heller ikke mere bundet af et tavshedsløfte. Vi håber, at forsamlingen senere vil give os mandat til at bruge max. 75.000 kr., som det koster i retsafgift til at føre denne sag.

Vi har brugt ufattelig meget tid på denne sag. En stor tak til Annette.
En kommende retssag vil også tage meget af vores tid. Men vi håber på, at retfærdigheden sejrer i sidste ende.

Iværksætterkultur
Vores medlemsarrangementer har været hyggelige og meget givtige, de har været godt arrangeret af Jørn og Rie. En større interesse fra vore medlemmer, kunne godt havde været ønsket.

Den 19. juni afholdt vi sammen med Danske Bank og en række andre samarbejdspartnere en konference om iværksætterkultur. Mødet var godt besøgt, men ikke af vore medlemmer. Cirka 75 personer deltog, heraf en håndfuld medlemmer.

Danmarks længste bazar
I Uge 37 arrangerede vi ”Danmarks Længste Bazar”. Vi havde lavet forskellige temature og havde besøg af familie – og forbrugerministeren. Meningen var at butikkerne skulle bakke op om arrangementet, men denne opbakning manglede, trods en massiv oplysningskampagne.
Trods manglende lokal opbakning var deltagerne i turene begejstret. Vi havde planlagt arrangementet sammen med Nørrebro Park Kvarterløft.
Kurt brugte meget tid på dette arrangement.

Flere jobs på Nørrebro
Den 12. november arrangerede vi igen med Danske Bank og en række samarbejdspartnere, et møde omkring – Flere jobs på Nørrebro. Her havde vi både besøg af borgmester, minister, politi samt nogle erhvervsdrivende. Mødet var godt besøgt cirka 45 personer, men igen udeblev vore medlemmer.

Vores hjemmeside
Vores hjemmeside havde i 2007 – 350.000 unikke besøg. Den mest besøgte side var medlemsfortegnelsen. Her kan man gå direkte ind på vore medlemmers hjemmesider. Og så påstår man, at vi ikke gør nok for markedsføringen.

Vi har skabt et alternativt medie, som især de andre medier er glade for. Og den er nok det største aktiv for foreningen, med en utrolig markedsføringsværdi. På siden ligger cirka 650 interessante artikler.

Men hvor længe siden eksisterer, er et spørgsmål. Vi søger med lys og lygte efter en medsponsor.

Overborgmesteren truede på et tidspunkt med at indbringe vores hjemmeside for presseetisk nævn, men vore juridiske rådgivere mente ikke, at hun havde en sag.
Vi har faktisk mange gæster fra Norge og Sverige på vores side.

I medierne
Vi har det princip i foreningen, at ingen journalister må gå forgæves. Hver måned sender vi et nyhedsbrev til medierne og til dem, der måtte være interesseret. Det resulterer i årets løb til talrige henvendelser. Vi har været omtalt i næsten samtlige medier flere gange i løbet af året. Hvilken anden handelsforening kan præsentere dette?

Men det har også sin pris, at optræde gang på gang i medierne. Sandemose levede ikke forgæves.

Mange udvalg og grupperinger
Vi bruger masser af tid til at repræsentere foreningen i forskellige udvalg og grupper. Senere skal vi høre om kvarterløft. Men vi sidder også i Lokalrådet. Her varetager Hans Mejlshede vores interesser. Snart hedder det Lokaludvalget. Her vil vi også gerne have en plads. Men det bliver svært. Mange vil ikke have os med på grund af vores holdning til trafikken.

Udmelding af SSH
Vi har i årets løb meldt os ud af SSH. Vi føler ikke mere, at denne organisation varetager vores interesser. Organisationen fortsætter med kun 2 – 3 handelsforeninger tilknyttet.

Loppemarkedet
En stor ros til Inga og Gunnar. Utrætteligt er deres arbejde med loppemarkedet. De har udvidet åbningstiden, men været uheldig i år med dårligt vejr. Desuden har de fået mere konkurrence i lokalområdet. Efterhånden er der mange loppemarkeder på Nørrebro.
Og loppemarkedets julearrangement ser ud til at blive en tradition. Et juletræ på Runddelen er også ved at være en tradition.

Vores ejendom
Vi er glade for at kan tilbyde unge mennesker et billigst sted at bo. Vores ejendom, der lavt sat har en værdi af 10 millioner kroner, bliver flot administreret af Bent Johansen.

Farvel til Paa Gaden
Desværre er an af de lokale medier ikke mere. Paa Gaden havde en evne til at se sagen fra en anden side. Jeg var så heldig at modtage PG – prisen sidste år. Prisen skulle ses som en anerkendelse til at fastholde Nørrebros mangfoldighed.

Sidste år foreslog Hans Peter Jensen fra Arbejdernes Landsbank, at vi skulle uddele en sådan pris. Ideen var god, men vi har i bestyrelsen ikke ment, at der i år skulle uddeles en sådan pris grundet den megen uro, spm der har været i bydelen.

Holdning til handling
Vi har i høj grad levet op til vores motto

  • hvor holdninger bliver til handlinger

Men det har krævet en stor arbejdsindsats af hele bestyrelsen, og tak for det.

Spørgsmålet er så, om vi kan blive ved med at ligge så stort arbejde i handelsforeningen, som vi gør.

For mit eget vedkommende havde jeg bebudet, at jeg ville gå af. Men højst overraskende ville kommunen ikke indgå det omtalte forlig. Jeg vil kæmpe mod den store uretfærdighed, Københavns kommune har udsat os for. Derfor bliver jeg lidt endnu.

Med disse ord vil jeg lægge beretningen ud til debat.

Johnny Beyer


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16