Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Kampen mod Social Dumping

Københavns overborgmester er nærmest gjort til grin af det britiske lavprisselskab, Ryanair. Frank Jensen har henvist til kommunens klausuler. Kampen om social dumping er i den grad gået i gang. EU er ikke til megen hjælp. Borgerlige partier angriber ”den danske model” og vil gerne have mere billig udenlandsk arbejdskraft. Det er store udfordringer for den danske fagbevægelse. Kampen om Social dumping er først lige begyndt. Det handler om retfærdighed, løntrykkeri, arbejdsmiljø og social sikkerhed.

Kampen har stået på længe
Kampen har været i gang længe. Og egentlig handler det om, dem der følger reglerne mod dem, der ikke følger reglerne. I sidste ende er det også konkurrenceforvridende. Og åbenbart kan hverken lovgivning eller fagbevægelsen i sidste ende gøre noget ved det. Der findes masser af forsøg på at komme det til liv.

Vi har tidligere her på siden beskæftiget os med problematikken. Vi har kigget på slagterier og det, som grænser til hvid slavehandel i Tyskland.

Vi har kigget på den, der følger reglerne i detailhandlen og betaler afgifter på slik, sodavand og øl, og dem der ikke gør det.

Undergravelse af den danske model
Vi har kigget på Metro – byggeriet, hvor det offentlige har en stor andel. Her har entreprenører snydt ansatte. Næsten alt tungt arbejde med Cityringen udføres af vikarbureauer, hvoraf to har så mange dårlige sager om arbejdsmiljø og løn, at de burde kulegraves. Disse firmaer er fra Italien, Portugal, Sverige og Danmark.

De to firmaer bliver anklaget for at undergrave den danske model.

Vi har kigget på transportbranchen, som er særlig hårdt ramt.

Ingen politisk enighed herhjemme
Og man skulle tro, at EU ved hjælp af lovgivning kunne forhindre udbredelsen af begrebet Social Dumping. Men med de åbne grænser, er det nærmest det modsatte, der sker.

Man skulle så tro, at der herhjemme var politisk enighed i, at Social Dumping skal forhindres, men sådan forholder det sig ikke. For med Social Dumping kan man i den grad øge profitten.

Men det handler også om løntrykkeri, dårligt arbejdsmiljø og unfair konkurrence ved brug af udenlandsk arbejdskraft.

Ryanair gør grin med overborgmesteren
Og selv om vi her på siden bestemt ikke altid er enige med overborgmester Frank Jensen må vi nok erkende, at hans kamp mod Ryanair fortjener respekt. Han mener, at der skal være ordentlige forhold på det danske arbejdsmarked og har forbudt de ansatte i Københavns Kommune i deres arbejdstid, at anvende Ryanair.

Svaret fra det irske lavprisselskab er, at fremstille ham som den berygtede franske dronning Marie – Antoinette, der i 1700 – tallet skulle have udtalt, at de sultne bønder bare kunne spise kage, når de ikke havde mere kød. I Ryanairs version er udsagnet, Lad dem få kage dog stillet op overfor udsagnet, Lad dem betale for dyre billetter.

Svaret fra Frank Jensen er ganske klart: 

  • Social dumping er noget svineri, som vi slår hårdt ned på her i København. Derfor stiller vi krav til alle, der vil levere til kommunen, herunder sælge os en flybillet, om at de skal tilbyde deres ansatte ordentlige løn – og arbejdsforhold.

Ansatte i Ryanair er kun sikret 11 måneders løn. De skal skifte arbejdsland med kort varsel. Og de skal selv betale deres uniform og id – kort. Der bliver ikke betalt løn under sygdom. Der er ingen ferie eller opsigelsesvarsel.

Man kan så undre sig over flyselskabets reaktion. Det virker nærmest barnagtigt. Således påstår de, at det er fordi selskabet er irsk, at danskerne har noget imod dem.

Joachim B. Olsen: Den danske model er gammeldags
Ifølge Joachim B. Olsen og Liberal Alliance skal fagbevægelsen ikke blande sig, da der er indgået en aftale mellem to parter. En tredje part (fagbevægelsen) skal ikke blande sig. Fra Liberal Alliance synes man at en indblanding er usympatisk. 

  • Vi lever i en global økonomi, hvor virksomheder, arbejdskraft og kapital flytter sig over landegrænser. Danskerne som helhed – almenvellet – får ikke noget ud af, at vi skræmmer virksomheder væk fra Danmark. 
  • Det bliver mere moderne med individuelle lønforhandlinger. Det er bare nogle, som sidder fast i industrisamfundets tankegang. Det vigtigste er fortsat, at vi som samfund ikke bliver fattige.

Nu er Liberal Alliance ikke alene med at have denne holdning. Den Danske Model, som gennem hundreder af år har sikret både arbejdsgivere og arbejdstagere en god og stabil arbejdskraft står måske for fald.

Det bliver spændende, at følge Arbejdsretten den 15. juni.

Kommuner bruger arbejdsklausuler
Ligesom Københavns Kommune bruger hver anden kommune såkaldte arbejdsklausuler på alle fem store kommunale områder, så som bygge – og anlæg, rengøring, transport, det grønne og det tekniske område.

Noget andet er så, om disse klausuller så overholdes.

Mange har fået påtale herhjemme
Men nu er det ikke kun Ryanair, det drejer sig om. Siden 2012 har Arbejdstilsynet, Skat og Politiet gennemført fælles aktioner på 2.793 arbejdspladser i Danmark. Mere end halvdelen – 1.503 – har fået en påtale fra Arbejdstilsynet.

Skat har fundet fejl i indkomst – og skatteoplysninger for mere end 200 millioner kroner og politiet har anholdt 75 personer på grund af mistanke om manglende arbejds – og opholdstilladelse.

Det hele handler også om retfærdighed.
En dansk maler afgiver et tilbud på et stykke arbejde til en offentlig institution. Han sikrer sig i sit tilbud, at hans svende får de overenskomstmæssige løn ved arbejdet. Han hører ikke fra institutionen, men kontakter den. Han får nu at vide, at arbejdet er gået til en maler, der beskæftiger polske malere. Her lå tilbuddet på det halve af, havde den danske maler havde givet.

Byggefagenes Samvirke mener, at det går for langsomt
Byggefagenes Samvirke mener, at kampen mod Social Dumping går får langsomt. De mener stadig at den danske indsats om samarbejde med udlandet mod firmaer, der snyder med løn og stikker af til udlandet, halter. I marts 2014 indgik Europa – Parlamentet en aftale om et håndhævelsesdirektiv, der skal være med til at bekæmpe social dumping.

DI har en tvetydig opfattelse
I DI har man en lidt tvetydig opfattelse af begrebet Social Dumping. Man mener, at frygten for velfærdsturisme og social dumping overskygger, at udenlandske medarbejdere først og fremmest er en gevinst for Danamark. Der er behov for faglært arbejdskraft fra alle verdensdele, lyder det fra DI. Jamen, hvorfor går man så ikke i gang med en målrettet uddannelse eller efteruddannelse til alle ledige, der er på vores hjemlige arbejdsmarked?

Venstre mener, at frygten for udlændinge skal nedtones
Venstre mener, at frygten for udenlandsk arbejdskraft skal nedtones. Men nu er det sådan, at på to år er antallet af østarbejdere steget med 25 pct. i Danmark. Mange af disse arbejder stadig under slavelignende forhold.

Borgerlige vil have flere udlændinge
Borgerlige partier vil efter et valg, hvor de regner med at vinde regeringsmagten arbejde for særligt lempelige regler for at komme til Danmark som arbejdskraft. LO mener, at dette er en ladeport til yderligere social dumping.

EU – arbejde i Danmark betyder en mindsteløn på 200.000 kr. om måneden, svarende til en månedsløn på 16.700 kr. Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet mener, at faren for social dumping og løntrykkeri er reel.

På vores hjemmeside har vi masser af artikler om Social Dumping. Brug vores søgefunktion og gå ind i vores elektroniske arkiv.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16