Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Holdninger fra Nørrebro Handelsforening 2020

9. juli 2020
Ingen folkevalgte skulle åbenbart orienteres om udledning af 290.000 tons kloakvand i Øresund. Hverken Borgmester eller minister vidste noget som helst. Men teknik – og Miljøforvaltningen havde givet tilladelse til det. Og ministerens egen styrelse – Miljøstyrelsen vidste besked. Og så viser det sig at inden for en periode på fem år er der udledt 120 gange så meget spildevand ud i Øresund. Det går i den grad ud over havmiljøet. Men åbenbart er man ligeglade. ”De grønne miljø – tanker” blegner i den forbindelse.
Læs mere
4. juni 2020
Vi var ved at miste begge store sportsarrangementer. Sorteper var Corona-krisen. For pludselig blev EM flyttet tæt op af datoen for Tour de France. For begge parter gælder det om at få mest ud af markedsføringen. Det lykkedes forhandlerne at finde et kompromis. Der vil komme masser af gæster til København. Og selv om det ikke er gratis at få disse arrangementer til byen, vil markedsføringen af København blive enorm. Men der mangler i den grad turister i København. Vi har godt nok tidligere ment, at der var for mange af dem på Nyhavn. Men hoteller og restauranter i København kæmper i den grad for at holde sig i live. Ikke alle vil være klar til at modtage de mange gæster næste år. Til den tid er de bukket under.

Læs mere
3. juni 2020
Dette er en ret lang artikel. Mange har i forbindelse med hjælpepakkerne begået svindel. Men dem, der er blevet offer for forbrugernes shitstorm har holdt sig på den rigtige side af loven. Det handler vel også om ”moral og etik”. Og det handler om mediernes lancering af ”sensationer”, så det passer ind i en ramme. Ja så handler det vel også om politikere, der ikke har sat ind i reglerne. Vi kigger på mediernes rolle i disse historier. De samme medier vender 180 grader i samme sag. De 7 berørte virksomheder har siden 2014 betalt en halv milliard kr. i selskabsskat. Men nogle af dem har skabt store værdier/investeringer og arbejdspladser. Men det glemmer forbrugerne. Når man er landet i en shitstorm, så kan en presseinfo ikke bare ændre på det hele. Måske er EU’ s fortolkning af skattely også forkert.
Læs mere
20. maj 2020
Der kom ikke så mange. Branchen har en nedgang på 20 pct. Skoringen vil sælge til normale priser. Kunder er ikke bange for at opsøge store butikker. Men på åbningsdagen var der masser af rabatter og lave priser. Skoringen: Forbyd udslag. Mange butikker får ikke dækket deres udgifter. Der er snyd med lønkompensation. 85 pct. af omsætningen er stadig i de fysiske butikker. Finansministeriet forventer et underskud på 200 milliarder kroner. Hvad prioriterer man ført? Man kan ikke engang se det rigtige antal af konkurser. Godt for restauranter. Et stort fald for eksporten.

Læs mere
18. maj 2020
Lyt til erhvervslivet. Der er ikke plads til glubske ejendomsudlejere. 42.000 ansatte i Københavns detailhandel. Detailhandlere skal også se på sig selv. 43 pct. af virksomheder i en eller anden risiko. Folk i sparehumør. Forbrugstab på 45 milliarder kr. Inden krisen var der også problemer. Mange forslag til at styrke forbruget. Danskerne fortsætter med at spare op. Onlinesalg på dagligvarer er steget med 80 pct. Den økonomiske krise kan trækkes i langdrag. Danskerne har masser af penge på kontoen.
Læs mere
6. maj 2020
De unge må ikke skældes ud. Genåbningen er ikke logisk. For de ældre er Covid-19 værre end influenza. Regeringen beskyldes for at være erhvervsfjendtlig. Hvor er risikoen størst? Politikerne presser på. Kommunikationen har sejlet. Indgreb i ens privatliv. Mad og fadøl på en p – plads. Meget hårdt for hoteller og restauranter. En bøde til mor. Mange følte sig krænket. Nye krav til store butikker. Det er ikke godt for København og Tårnby. Kunne udbetalinger være gået hurtigere? Du kan nu låne din momsindbetaling. Boghandlerkæde havde økonomiske problemer i forvejen. Boghandlere kan ikke bare lægge millioner til side. De fleste vil dog overleve. Produktionsnedgang. I Nørrebro Handelsforening følger vi udviklingen.
Læs mere
1. maj 2020
Gamle lærlinge-nu arbejdsløse. Dengang – oven over butikken. Mange boghandler i Indre By er lukket. Arnold Busck var svækket i forvejen. Et nyt IT – system ødelagde meget. Det startede 1896 i Pilestræde. 4. generation overtog virksomheden. Underskud blev til overskud. Det litterære økosystem har fået et knæk. De digitale produkter styrter frem. Køb den trykte bog. Bogbranchen i forandring. 49,8 pct. købte ikke deres bog i den fysiske boghandel. Salget af lydbøger stiger. Børn og unge sælger markant mindre. Bibliotekerne skærer ned. Forældrene dyrker ikke mere højtlæsning. For mange skærme og for lidt trykte bøger. Den trykte bog fylder ikke meget i mediebilledet. Mange fordele ved den trykte bog. For få taler bogen op. Tyskerne har mistet over 3.000 boglader på 18 år. Der er sket en adfærdsændring hos borgerne.
Læs mere
30. april 2020
Fejl på 18,1 milliarder kr. Milliarder fosser ud af kassen. Det kan betale sig at snyde. Skal man grine eller græde? Kun 2 pct. bliver kontrolleret. Gældsinddrivelse blev lagt under Skatteministeriet. Gælden er blevet fordoblet. Hver anden virksomhed begik fejl. Hver tiende virksomhed snød bevidst. Gældsstyrelsen har skrappe metoder til rådighed. Kommunerne har 4 milliarder kr. liggende. Der skal ansættes 1.000 nye medarbejdere. Flere sager hos Skattestyrelsen. Nye initiativer på momsområdet.
Læs mere
29. april 2020
Vi kigger på nogle af bivirkningerne i den nuværende krise. Isolation har en høj pris. Pas på det ikke bliver en glidebane. Jo flere man er samlet, des større smitterisiko er der. Hvert parti har sine ønsker. Vi ved ikke noget om nyt før omkring 10. maj. Man holder fast i prioriteret genåbning. Man glemmer det sundhedsmæssige perspektiv. Er ledigheden ikke midlertidig på 200.000? Virksomheder mangler i høj grad pengene fra hjælpepakkerne, stor kritik af Erhvervsstyrelsen. Forskel på stats – og privatansatte. Lars Løkke Rasmussen har en god ide. Danske forbrugers tro på fremtiden styrtdykker. De danske forbrugere har ellers nok af penge. Den ældre generation er bedt om at blive hjemme, men de udgør et forbrug på 33 pct. Danskerne vil bruge 40 milliarder kroner mindre. Turisterne vil også blive hjemme.

Læs mere
22. april 2020
Loppemarkedet blev 33 år. Det overlevede mange besværligheder. Godt samarbejde med Københavns Kommune. Risiko for at blive jordet af en cyklist. Her kunne man finde lige fra ragelse til sjældenheder. Overskuddet gik til sociale og kulturelle formål. Truet med økse. Det hele startede i 1986. Jubilæet druknede i regn. I fortidens hule. Stor taknemmelighed fra bestyrelsen
Læs mere
21. april 2020
Det gælder vel også at få skærmtid for politikerne. Man skal vel vise handlekraft. Og igen engang kan man godt forstå, at den enkelte virksomhedsejer gerne vil have sat en dato på, hvornår man igen kan åbne sit firma. Men det er vel ikke noget, der er mere umuligt.
Læs mere
17. april 2020
Her kan du få hjælp. Det virker meget dødt. Ikke alle åbner efter krisen. Restauranter og deres leverandører mister månedlig: 14,5 milliarder. Vi besøger en restaurant på Nørrebro. Man havde håbet, at mere blev givet fri. Er det forkert at sundhed kommer før økonomi? Indtil nu har 50.000 mistet deres arbejde. Flere lukker nu end under Finanskrisen. Flere penge giver nødvendigvis ikke mere forbrug. Det faldende forbrug koster 170.000 jobs. Lån din moms. Man kan måske kigge på disse forbedringer. Håndværkerne arbejder, det gør ikke alle offentligt ansatte.
Læs mere
16. april 2020
Det var sandelig ikke kun venstreorienterede, der beskyldte Bestseller – ejeren for at være kynisk og kold. Det var også et hav af borgerlige journalister og meningsdannere. Hans håndtering af Corona-krisen har vagt forargelse. ”Han var ikke værdigt trængende”, blev der sagt. Dagligt fosser der 100 mio. kr. ud af virksomheden. Man var nok for tidligt ude, med at fortælle, at man ikke ville betale husleje. Men det vil Lagkagehuset og Jysk heller ikke. Der blev gjort frygtelige erfaringer med Kina. Det tegnede på at blive et rekordår. Tøjbranchen er særlig hårdt ramt. Et sandt imperium blev opbygget. 10.000 er sendt hjem i branchen. Der er tøj over det hele også 1.000 containere. Risikoen havner hos bestseller. Holch Povlsen siger, at han er kommet med ”alt”, hvad han ejer. Han står uforstående over for alle de beskyldninger, han er blevet udsat for
Læs mere
15. april 2020
Vi blev bebrejdet, at vi har skrevet om dette i tidligere artikler. Rederierne taber i øjeblikket masser af penge. Der er masser af aflysninger. Fra skibene hører vi frygtelige historier. Men besætningernes forhold bliver fortiet. Et rederi udnyttede situationen. Man skal da have lov til at sejle verden rundt. Uenighed om forureningens omfang i København. Vores hovedstad er populær. Man fortier at Københavns Havn er den 10. mest forurenede blandt 270 havne. Man retter skytset mod brændeovne og biler. Wonderful Copenhagen mener, at forskerne overdriver. Hvornår kommer der landstrøm. Besætningen må ikke klage. Havnen tjener masser af penge og det gør nogle butikker i Indre København også. 2.600 ansatte er også afhængige af disse skibe. Men besætningerne ombord er helt nede på en indtjening på 10 kr. i timen. I Norge har man rejst sager til menneskerettighedsdomstolen. Skal vi bare sende aben videre?
Læs mere
15. april 2020
Op med huslejen, Metroen er kommet. De små har ikke samme modstandskraft som de store. Hjælpepakker hjælper ikke alle. Bankerne skal stadig kreditvurdere. Man skal hele tiden vurdere. Store koncerner havde overskud. Man glemmer hele tiden, at 99 pct. af samtlige virksomheder er små og mellemstore. Der er stor risiko for de små. 20.000 virksomheder har søgt lønkompensation. Butikspersonale beordret på arbejde – på deres fridage. Dansk Erhverv har kritiseret fagbevægelsens rolle. Problemer ved at hjælpepakkerne kun er midlertidigt. Optimistisk budskab fra Danmark. Hvad sker der efter Corona. Partier vil have gransket hele håndteringen. Befolkningen er godt tilfreds. Men uanset vil der komme et efterspil.

Læs mere
4. april 2020
Der var masser af folk til Johnny Beyers 60 - års fødselsdag. - som blev holdt den 7. marts inden sundhedsmyndighederne og regeringens restriktioner - Engang var han formand for Nørrebro Handelsforening. Det var i den grad en udsat post, som man kan læse om i denne artikel. Flere gange er han blevet truet, fået sin butik smadret og meget mere. Men han har sandelig også modtaget priser. I dag er Johnny kasserer og næstformand og kan kalde sig malermester. Nørrebro Handelsforenings sekretær og redaktør af www.norrebro.dk, Uwe Brodersen har skrevet denne hyldestartikel til ham.
Læs mere
4. april 2020
Mere og mere social dumping. Snyd og fusk hører ikke hjemme i Danmark. Vores lønvilkår skal ikke ødelægges af billig udenlandsk arbejdskraft. Kinesiske restauranter har et tæt netværk. Bagmænd udnytter deres landsmænd. Man betaler over 300.000 kr. for at få job i Danmark. Masser af ulovligheder på kinesisk restaurant. Razzia ved Herning. Cabotagekørsel med udenlandske lastbiler er fordoblet. Regler i transportbranchen bliver ofte brudt. Hvornår kommer den ny vejpakke? Working Holiday udnyttes af platformsvirksomheder. De unge må kun arbejde som lønmodtagere. Direktør ligeglad med, hvad de ansatte får i løn. Konkurs – men næste dag 60 østarbejdere ansat. Kommunens nye ID – kort. Man har ikke set en rød øre. Falske dokumenter via Dansk Byggeri. Europæisk mindsteløn vil afskaffe den danske model.
Læs mere
4. april 2020
Det skal ikke negligeres, selv om det også sker andre steder. Nørrebro – Ja selvfølgelig. Hvem bestemmer på Nørrebro? En advarsel til forældrene. Det jo vanvittigt, hvad der foregår. Den Røde Plads var en eksplosiv kampplads. Hvorfor er politiet ikke til stede permanent. De unge på Nørrebro har fået gang i debatten. Hvorfor kom det så langt?
Læs mere
3. april 2020
Hvordan børste du dine tænder? Hvordan tørrer du din numse? Stærkt ydmygende og nedværdigende. Det koster en halv million for at få en i job. Jobcentrets ofre. 2.500 kommer dagligt på Jobcenter København. Nogle behandler en med værdighed, omsorg og respekt. På jobcentrets præmisser. Mistillid til borgerne. Man har ikke tid. Kvantitet i stede for kvalitet. Msn burde omorganisere. En dyr indsats. Ressourceforløb kan føre til dødsfald. Hvorfor ikke førtidspension i første omgang? Sofie får ingen hjælp. Ikke plads til empati, omsorg og ordentlighed. Flere og flere falder igennem. 80 pct. mener ikke, at de har fået hjælp af Jobcentret. Kan private gør det bedre? Meget stor forskel på jobcentre. Ændring forude. Trods mindre antal ledige – 15 pct. flere ansatte.
Læs mere
3. april 2020
Dette er en anmeldelse af en bog af Henrik Meng. Og det handler om service eller mangel på samme. ”Den Gamle Redaktør” har været udsat for meget. Kunder klager over manglende service. Ægte hjælpsomhed kan styrke forretningen. Det handler ikke om raketvidenskab. Det er chefen, der skal motivere. 68 pct. mener ikke, at de får god service. De fleste mener, at de yder en fantastisk service. Der er tid til selvransagelse. Hvad er vigtigst for, at kunderne oplever god service? Hvorfor opstår dårlig service? Man kan blive bedre både som leder og som medarbejder. Kunder skal sættes i centrum. Dårlig arbejdsmiljø fører til kundeflugt.

Læs mere
4. marts 2020
En borger er i dag en handelsvare. Der er forbindelse mellem Huawei og staten Kina. Skal vi starte med ansigtsgenkendelse i Mjølnerparken? Data misbruges af myndighederne, hvor de gør ”nytte”. Systemet kan også tage fejl. Tanker om en overvågningsreform. Overvågning skal bygge på en konkret mistanke. Prisen for masseovervågning er alt for høj. Øget overvågning giver øget frihed, ja sådan siger justitsministeren. Tillid er godt, men kontrol er bedre, ja hvem sagde det. Skal der føres politik på en aktuel politiaktion. Politiansattes familie bliver undersøgt. Pas på forsikringsselskaber overvåges. NemID fusk. Netbank – indbrud vokser. Hackerangreb i virksomheder.
Læs mere
3. marts 2020
Medierne behandlede episoden meget forskellig. Nogle gjorde opmærksom på at EU – borgere godt må arbejde i Danmark. Og så gjorde man opmærksom på karteldannelser inden for stillads-byggerier. Det var tale om selvjustits, og ting, der burde været klaret gennem det fagretslige system. Men der er stigende brug af illegale arbejdere i Danmark. Er ”Den Danske Model” ved at stå for fald grundet Social Dumping? Der er stigende utryghed. For det meste dog stadig stabil og fredelig arbejdskraft. Et pressemøde afslørede store brud på sikkerhed. Arbejdstilsynet har ingen kommentar. Manglende belysning blev anmeldt. Arbejdstilsynet havde kun en mand på arbejde. Dansk Boligbyg: ”De skal overholde overenskomsten”. Medier behandler DS byggeri som ”engle”. Hvad er sandheden? Overhængende og betydelig fare for nedstyrtning.

Læs mere
7. februar 2020
I et baglokale på Nørrebrogade. Fødevarestyrelsen var forbi tre gange. Byens bedste kineser. Madanmeldere kigger ikke ud i køkkenet. Kunderne siger, at de tager afstand. Med hvad nu hvis prisen stiger? En timeløn ned på 20 kr. Det grænser til menneskehandel. Burde embedsmændene ikke væk fra skrivebordene? Beløbsordningen bliver i den grad misbrugt. Usædvanlig høj løn for en kok. SIRI kan ikke styre ordningen. Kinesiske bureauer tjener på ordningen. SIRI ikke klar over metoderne. Myndighederne har siden 2015 vidst, at noget var galt. Også systematisk snyd i 2017. Kun en ud af seks kokke får afslag. Politiet kan ikke gøre så meget selv. Det er organiseret svindel og udnyttelse af kinesisk arbejdskraft. Hver 11. tilladelse gives til kinesisk kok. Politiet og Fødevarestyrelsen har også gennem flere år vidst, at noget var galt.
Læs mere
4. februar 2020
Kontrol nedprioriteret gennem længere tid. Man forsøgte sig også i Københavns Kommune. Man har kendt til problemer i årevis. Retsstilling og bestyrelsesansvar. Tilliden forsvinder efterhånden. Masser af skandaler efterhånden. Britta har svindlet gennem 25 år. Hvorfor er ”Skat” kun ude efter de små fisk? Der har været advarsler. TV – station gav sendetid. Halvanden år gammel rapport pegede på problemer. Rigsrevisionen lavede stikprøver. Man sidder og kontrollerer sig selv. Finansieret af dine og mine penge. Øverste chef fredet i sagen. Politianmeldelser. Allerede en sag i 2016. Hvorfor har ingen reageret? Mindst syv styrelser har fået kritik. Momssvindel på 800 mio. kr. Ordentlighed og ansvarsfølelse havde været naturligt. Snyder politikere bevidst? Stram Kurs har fulgt reglerne til punkt og prikke. DF: det er Ekstra Bladet, der har fabrikeret falsk faktura. Bagmandspolitiet undersøger sagen. Også tre andre sager beskæftiger Staten
Læs mere
31. januar 2020
De mørke skyer nærmer sig. Butiksdøden er nu mærkbar. Detailsalget faldt i oktober. Vinbar får nej til udeservering. Hvad med familievirksomheder? Skal Black Friday forbydes. Netbutik væltet på Black Friday. Aftalen med PostNord udløber. Kinapakker skaber problemer Power beskyldes for falske tilbud. Københavnere er trætte af julemarkeder med ”tysk bras”. Danske forbrugere har for stor tillid til netbutikker
Læs mere
26. januar 2020
Facebookgrupper har ligget død. Nogle må, andre må ikke. En vigtig kilde til dokumentation. Sættes i bås med alvorlige beskyldninger. Facebook skal overholde lovgivningen. Den digitale ytringsfrihed er sat under pres. Voksende antal udsmidninger. Hvor er det lige man selv har overtrådt reglerne? Man bliver kun slettet i grelle tilfælde. Hvorfor reagerer Facebook ikke altid på falske profiler? Spam er forbudt. Men heller ikke her reagerer Facebook altid, hvorfor ikke? Pas på dit sprogbrug. Robotter scanner alle billeder. Du må ikke bruge alle funktioner. Nogle får adgang, andre ikke. Det er et virtuelt forsamlingshus. Når man er administrator/redaktør på forskellige grupper, er det et serøst arbejde, som godt kan være tidskrævende. Regler fortolkes anderledes hos Facebook, end man egentlig forventer. Kan tingene egentlig gøres anderledes?

Læs mere
16. januar 2020
To nye digitale postkasser på vej. Hvor skal vi finde dem? 92 pct. bruger i dag e – boks. Vi ved ikke meget om dem. Allerede nu er der kommet ekstra regning på 146 mio. kr. Snart er det slut for 400.000 danskere med TastSelv – kode hos Skat. Folk tvinges til NemID. Nets vil have flere penge fra butikkerne. Masser af indtjening hos Nets – chefer. Kapitalselskab stiller benhårde krav til profit- Familien Danmark kommer til at betale for Nets – chefers personlige indtjening. Snart kan du betale med dit glatte ansigt.

Læs mere
14. januar 2020
Har borgmester Cecillia Lonning – Skovgaard ret i, at akademikere er luddovne? Bliver reglerne fulgt? Der er 6.000 ledige akademikere i København. Beskyldninger afvist af A – kasser. Hvad med jobcentre – de koster 16 mia. kr. at drive. Bør vi ikke kigge på vores uddannelsessystem? Efterhånden uddannes der så mange akademikere, at de er ved at fortrænge HK’ er i administrative jobs. Nedvurdering af dem, der sidder ved kassen i Netto. Flere burde have en erhvervsuddannelse. Godt nok er flere akademikere kommet i arbejde, men der er også blevet mange flere af dem. Løntilskud vil føre til misbrug. Problemer med omgåelse af regler. I Aalborg og Odense kender man ikke til disse problemer. Borgmesteren siger, at diskussionen har været nødvendig. Der er brug for lovmæssig klarhed.

Læs mere
10. januar 2020
København er ikke just blandt Verdens bedste bilbyer. Faktisk er vi kun på plads 34. Cyklistforbundet vil have den længere ned. Nye håndværks – p – pladser. Dieselbilen er den store ”Skurk”. Biler kan være dræbende, er sikkert skyld i 550 menneskers død årligt, siger politikere. Dieselbiler skal være ude om tre år, siger borgmestre. Udspil imponerer ikke. I 2030 skal der ikke være mulighed for at købe diesel – og benzinbiler mere. Hvem skal nu betale – Bilister bidrager årligt med 50 milliarder kr. Afgifter på el – biler stiger. Grøn firmabil koster allerede nu 1.000 kr. mere om måneden. Københavns delebiler kører ikke så meget. Pendlere står tidligere op. Bilister får annulleret P – afgifter i hobetal. Bygherre stævnet – for lidt P -pladser. Biler hober sig op på de københavnske villa – veje. Hvorfor skal nogle betale ti gange så meget? Bilismen stiger mere end cyklismen.
Læs mere
8. januar 2020
Fagbevægelsen holder øje med EU’ s mindsteløns-lov. Arbejdstilsynet har fået en saltvandsindsprøjtning. Det er også galt i Hotel – og restaurationsbranchen. Vejledning i omgåelse af overenskomstmæssig løn. Efterbetaling af 600.000 kr. til to pakistanske brødre. De venter på dansk politi i Polen. Og politiet har netop afsluttet deres undersøgelser. Speditørerne indfører etiske regler, men medlemmerne behøver ikke at overholde dem. Heller ikke i nattelivsbranchen på restauranter og natklubber er det almindelig med overenskomster. Det er utidssvarende, siger man. Man kører egen restaurations – garanti – ordning.
Læs mere

Copyright 2020 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16