Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Holdninger fra Nørrebro Handelsforening 2019

11. marts 2019
Infrastruktur er fundamentet for et velfungerende arbejdsmarked. Siden 2010 er trafikken steget med 20 pct. Det er blevet billigere at køre i bil. Færre bruger toget. Tidsforbruget stiger 149 pct. 29 borgmestre har peget på 7 hovedpunkter. Transportministeren vil ikke åbne for kassen. Rentable vejprojekter til 110 milliarder kroner ligger og venter, men der er ikke rigtig noget på finansloven. Der er kommet nye p- områder. En bilfri middelalderby får konsekvenser. Urimelig p-afgift i Ørestaden og Nordhavn.

Læs mere
7. marts 2019
Kampen om retsstaten. Der er i dag lange varetægtsfængslinger. 15 års snak om stigende terrorfrygt. Men har vi lighed for loven? Vi topper ikke mere m.h.t. frihedsrettigheder. Det er gået ned ad bakke. Det går ud over ytrings- og religionsfriheden. Børn og unge får ikke de sædvanlige retsgarantier. Politiet får flere beføjelser. De sammen kører også flere registre. Respekten for frihedsrettigheder og demokrati er på retur over hele verden. Samkørsel må ikke opfattes som en krænkelse i fremtiden.

Læs mere
1. marts 2019
”Stram Kurs” ”hjalp” med juelbelysningen på Nørrebro. Hovedpersonerne i en ny konflikt. Juridisk har Rasmus Paludan nærmest frit spil. Politiet har ”pligt” til at beskytte ham. Nu er det så en bestemt religion, der skal ”krænkes”. Afskaffelse af blasfemiparagraffen udgør en sikkerhedsrisiko. Nogle lader sig provokere. Skal en betjent bare klappe i og rette ind? Han har beskrevet sine observationer. De lokale leder har svært ved at holde deres medlemmer tilbage, når Koranen kaldes ”En håndbog for pædofile”. Ligeledes er det bebudet afbrænding af koranen og lignende ting. Politiker mener, at betjenten gemmer sig ”bag sin uniform”. Bonnichsen beskyldes for at være ”den terrorekspert, der oftest har taget fejl”. Denne er bange for at sagen kan give en ny ”Muhammed-krise” Det forebyggende arbejde i socialt udsatte boligområder er nu gået tabt. Hvorfor er der ingen, der blander sig?

Læs mere
25. februar 2019
Dette er en meget lang serie og denne gang en lang artikel. Pas nu på derude. Du har altså rettigheder. Enhver dansker burde have en profil, sagt af vores justitsminister! Vi skal ikke undertrykkes af nogen som helst. Man fjerner systemets direkte adgang til borgerne. Politikerne må da kende til persondataloven. Politiet vil gerne vide, når du flyver til Aalborg. Hver tredje offentlige ansat har ikke styr på de regler, der skal forhindre andre i at få adgang til vores data. Computertyveri fra rådhus. Nu skal det være slut at spore syge, men forsikrings- og pensionsselskaber finder nye metoder. Boligfond udleverer borgers data. Kunstig intelligens kan spotte sygdomme. Staten vil overvåge virksomheders data. Og Politiet vil tiltvinge sig virksomheders videooptagelser. Danmarks Statistik er ligeglade med, hvem de sælger til. Kina er en større trussel end Rusland. Hvad er det lige med Huaway? Dårligt år for Facebook. 1.452 svindelsager i december.
Læs mere
23. februar 2019
I samarbejde med www.dengang.dk er her månedens artikel fra besættelsestiden. Vi går fra KZ – lejrens pigtråd. De første lejre er fra 1929. Vi kigger på, hvem der blev anbragt i disse lejre. Tyskerne havde blind tillid til systemet. Werner Best sørgede for at domstolene ikke blandede sig. Masser af forskellige mærker blev sat på tøjet. 10 fangere blev i 1937 kvalt i Buchenwalds latringruber. Aftenappellerne var frygtet. 70 mand frøs ihjel under en 19 – timers appel. Også døde måtte møde op til appel. Så nogle måtte slæbe dem derhen. Der var mange groteske afstraffelsesmetoder. Nye fanger tabte sig hurtig 20 – 25 kg. Der var mange menneskelige forsøg. SS-toppen tog for sig af retterne. Pludselig var der 47.000 fangere i Buchenwald. Vidste tyskerne egentlig, hvad der foregik?

Læs mere
21. februar 2019
Vi har i Nørrebro Handelsforening både henvendt os til Justitsministeren og næstformanden har tidligere været i dialog med politiet. Hærværk mod nyetablerede butikker og Cafeer fortsætter i bydelen. Atter engang er de gidsler i et eller andet politisk spil. Der er nogle, der tror, at man på den måde kan bremse byudviklingen
Læs mere
20. februar 2019
Månedens lokalhistoriske artikel i samarbejde med www.dengang.dk: Ladegården blev i den grad brugt til mange ting dengang. Kongen kunne ikke få sin ladegård til at løbe rundt. Og det kunne Københavns Kommune heller ikke mange år efter. Arbejdsløse skulle hurtigt i arbejde. Derfor blev der i den grad sat gang i produktionen af diverse varer. Det gik også godt i begyndelsen. Man ak, efterhånden var det underskud. Og kvaliteten var meget dårlig. Fattigvæsenet udlånte 102 rokke. Men lige meget hjalp det. Stedets omdømme var elendig. Ikke engang områdets sygehuse ville have besøg af Ladegårds – lemmer, så man måtte selv etablere et sygehus. Her kunne man klare det mest nødvendige. Ladegården blev revet ned i 1930, men da var man for længst flyttet til Sundholm.
Læs mere
19. februar 2019
Bertel Haarder foreslår begrebet ”Venlig – butikker”. Flying Tiger mangler penge. Udviklingen i detailhandlen kommer snigende. Er hovedstaden erhvervsvenlig? Ja de små og mellemstore butikker vil nok sige nej. Men Finansiel Times placerer København næsten helt i top, hvad det angår. Måske er det ikke altid lige attraktivt, at arbejde for kommunen. Det tager meget lang tid for dem, at betale. 11.000 fakturaer ligge og venter. Det er skatteborgerne, der må betale rykkergebyrerne. Hvad sker der efter BR? Regeringen vil sikre Dankortets overlevelse. Netto vinder discountkrigen. Fortrød salg af et af Danmarks største indkøbscentre. Historisk nedtur for B&O. regeringen vil afskaffe sidste rest af lukkeloven. 20 mio. færre cigaretter i Salling Group. Danskerne får flere penge til forbrug. Et café-Imperiums fald. Masser af lattergas i Nørrebros kiosker
Læs mere
18. februar 2019
Det hele startede i 1950. En tur til USA ændrede det hele. Den første butik uden for Sjælland i 1971. Amerikanerne opgav det danske marked. 75 pct. blev solgt i 2015. Større oplevelser og dynamik manglede i butikkerne. Ledelsen har reageret for langsom. Man lærte ikke af amerikanernes fejl. Julesalget 2017 og 2018 var katastrofalt. Leverandørerne får en lang næse. Man troede på rekonstruktionen. Det er en barsk afslutning. Briter var i dialog med Top Toy. Kunder overfusede personalet. Kapitalfonde har stor belåning. Hvad sker der med legetøj i Danmark fremover? mere og mere legetøj købes i udenlandske netbutikker. Flere aktører er interesseret i at købe dele af BR-legetøj. Hvilke netbutikker sælger mest legetøj? Nu genåbner alligevel 25 Fætter BR – Legtøjs – butikker
Læs mere
16. februar 2019
Gennem hele etableringen af Metro Cityringen er blevet orienteret fra Metroselskabet om, hvad der skete på byggepladserne på Nørrebro. Og nu har Andrea igen sendt os de nyeste informationer. Nu kan du atter cykle gennem Nørrebroparken. På Nørrebros Runddel er der opsat informationstavler. På stationspladsen ved Skjolds Plads er der indrettet en scene. Og så er Lundtoftegade atter åben for gennemkørsel.

Læs mere
11. februar 2019
Vi er verdensmestre i digitalisering. De er på samfundets B-hold. Cirka en million har særlig digitale behov. Tredjedårligst med hjemmesider. Myndighederne har en pligt, de ikke overholder. Tre måneder på hospital, truet med inkasso. Udbyderen forlanger, at forbrugeren selv betaler! ”Vi gider ikke spilde tid på dig”. Ikke alt digitalt er lige smart for de ældre. Ved ægtefælles død, hvad så? ”Sæt du dig bagerst i klassen”. Det digitale liv bliver bestyret af andre. Frustrationer, problemer og unødig tidsforbrug. En slags ledsagerordning ville være smart. Man kommer i ”Væsenets Vold”. Det kontantløse samfund, og hvad så! Nu indfører Movia digital information. Så er alle nærmest tvunget til at anskaffe sig en SmartPhone.
Læs mere
10. februar 2019
Alle vidste det nede i Padborg. Det berører os alle. De var alle udlændinge. Antallet af kontroller er faldet. Skat har også neddroslet kontrollen. Hver anden udenlandsk virksomhed fik påtale. Om 13 mdr. er der ikke flere penge til kontrol. Igen engang – Social Dumping i Metroen. Kæmpe bøde for brud på sikkerhedsreglerne. 165 tilfælde i Københavns Kommune. Beskyldninger mod overborgmesteren fra Dansk Byggeri. I malerforbundet ryster man på hovedet. Social Dumping er lig med ulovlig konkurrence.
Læs mere
7. februar 2019
Det blev ikke en rekord. Ikke alle butikker tjener noget. Hvad købes der på Black Friday? Hvad er singels Day? Amazon prime er på vej. Tre ud af fire netbutikker er med. Hvorfor hedder det Black Friday? Kunder handler med impulsen. En form for kollektiv hjernevask. Lunten bliver kortere og kortere hos kunderne ved tilbudsjagt. Man glemmer genbrug og bæredygtighed. Venstrefløjen: ”Det er kapitalisme fra sin værste side”. Grusomme arbejdsforhold og lave lønninger. Alle Nørrebros butikker er mere end en gang udnævnt som ”Kapitalistforretninger”. Black Friday har det hele.
Læs mere
6. februar 2019
Stor stigning med køb på nettet. Nethandel vil ødelægge dansk kultur. Fremtiden tilhører stadig den fysiske butik. Overlevelse kræver samarbejde med andre butikker og lokalpolitikere. Samfundsøkonomisk er det ingen fordel at købe på nettet. Hvorfor handler man på nettet? Special-forretninger har kompetente sælgere. Reklamationer og Dankort volder ikke problemer i den fysiske butik. Ravruskende galt med billige Kina-pakker. I Singapore er det ”in”, at handle i fysiske butikker. Butikker skal i fremtiden tænke anderledes. Kunder skal have oplevelser. Brugere generer data hos Amazon. Man får varerne samme dag. Du kan bestille uden at røre en finger med Amazon Ecko. Ingen kassemedarbejdere i Amazon-butikker. Bruger Amazon social dumping? Undersøgelser i gang om deres forretningsmetoder. Det er ikke ulovligt at have succes. Omsætning af egne produkter firedobles.

Læs mere
5. februar 2019
50.000 biler i anden sals højde. Søringen blev heldigvis ikke til noget. Grå og grim, men kulturarv. Under Buen. En samtale var bedre end forventet. En ny undersøgelse skal i gang. Kan det bruges som klimasikring? Kan p – penge tilbageføres til projektet? Der skal stadig være seks spor. Mange bygninger er tæt på. Mange undersøgelser. Der er brug for et par dygtige ingeniører for at få Ladegårdsåen til at flyde. Hvad gør man lige ved trafikken i anlægsperioden.

Læs mere
31. januar 2019
Grænserne for misbrug vokser. Overvågning indføres trinvis. Og den kommer også af bagvejen. Flere nummerplade-scannere på vej. Vores private internetforbindelser skal også overvåges. Vores bolig er slet ikke så ukrænkelig. Der er 500 undtagelser. Nye 47 undtagelser blev vedtaget i år. Massiv kritik af udspil om ungdomskriminalitet. Udspillet skal afspejle vores retssamfund. Der er trukket i land i en anden sag. Fortrolighed mellem læge og patient er i fare. Samtykkeerklæring er påkrævet. Men det bruger man ikke her. Overvågning og nedladenhed. Datatilsynet prioriterer forkert. Ritzau har hacket konkurrent. Adgang til egne data, men hvad med sikkerheden. Bruger Dansk Politi, ansigtsgenkendelse? Politi-erindringer er farlige. Endnu mere mystik i Tibet-sagen. Københavns Kommune havde også Tibet-sag. FE er åben, men PET er lukket. Udenrigsministeriet sælger sundhedsdata. Kortlægning af 80.000 den samtykke.

Læs mere
26. januar 2019
I samarbejde med www.dengang.dk er her månedens artikel fra Besættelsestiden. Der meldte sig 12.000 danskere ved Østfronten. 6.000 af disse kunne bruges. Og af dem var kun et fåtal fra Det Tyske Mindretal og medlem af NSDAP-N. Disse blev i den grad presset af deres egen. Når man nu skal begynde at finde skyldige, ja så kan man ikke bare henvise til Hitler og hans stab. Halvdelen af danskerne var medlem af DNSAP. Nazistisk ideologi blev indpisket. Danmark støttede udryddelseskrigen ved at oprette Frikorps Danmark. Frivillige i denne blev straffet med tilbagevirkende kraft. Ved hjemkomsten var man på tabernes side. Man blev stemplet som Landsforræder. Flere danskere har deltaget i krigsforbrydelser. Hvor mange får aldrig opklaret. ”De burde vide bedre” er svaret i dag på dem, der meldte sig. Og Schalburg blev mindet i København som en stor statsmand. Klogt nok meldte kongen afbud til mindehøjtideligheden. Men ellers var alle med.

Læs mere
22. januar 2019
Det er sjældent, at en gade får naneforandring, fordi beboerne ønskede det. Men det skete i dette tilfælde. Dette er månedens lokalhistoriske bidrag i samarbejde med www.dengang.dk . Her gik byens rende. Her lå en af Europas ældste museer. Her var også en af vores botanske haver. Man kunne ikke prale af, at man boede Skidenstræde. Men det tog kun seks uger at få navneforandring. Det er vel hurtigere end i dag. Dengang kunne alle gader kalde sig Skidenstræde. Her boede Ludvig Holberg og andre kendte.

Læs mere
10. januar 2019
Nørrebro Handelsforening beskyldt for racisme og antiracisme. Hvad sker der med Strøget? Det skal være nemmere at bygge større butikker i København. Uhensigtsmæssig parkering for erhvervslivet. Fætter BR i overlevelseskamp. Discountkæder må nedsætte tempoet. Dagrofa taber discountkrigen. Coop indfører MobilePay. Madspildskæmpere indgår aftale med Kvickly. Dyne-Larsen i ny milliardrekord. Søstrene Grene leverer rekordregnskab. Jensen ude af Jensens Bøfhus. H&M i krise, dog ikke i Danmark. Øget færdsel over Øresundsbroen grundet den svenske krones fald. Danskerne køber tøj for milliarder produceret under horrible kår. Takeaway og færdigmad er in. Hjemmelavet mad er out. Hvad nu med kiosker og cigaretter?
Læs mere
7. januar 2019
Indre By skal være bilfri. I konsekvenserne taler man om en tilbagegang for detailhandlen fra 0 til 7 pct. Endvidere prøver man på, at overbevise folk om, at det ikke vil få de store trafikale problemer. Men folk skal jo ud og finde en ny p – plads et sted i byen. Det skaber jo meget mere kørsel, når der er mangel på p-pladser. Og så vil projektet også forstærke den tendens, der er i detailhandlen i forvejen. Efterhånden udvikler Indre By sig fra en handelsby til en fritidsby. Mon ikke Københavns Kommune snart skal melde ud, hvad man vil. Der køres i forskellige retninger mht. infrastruktur. Kigger vi lidt længere ud i fremtiden vil butiksdøden også ramme København, såfremt tilgangen til nettet fortsætter. Hvad det vil betyde, giver vi et bud på. Dem, der bliver ramt, bliver de spurgt? Stakkels beboere i middelalderbyen, der fremover skal have håndværkere på besøg. Politikkerne har ignoreret Nørrebro Handelsforenings ønske om håndværkerparkeringspladser i Indre By.

Læs mere
1. januar 2019
Selvfølgelig er det ikke et angreb mod ekspedienter i butikkerne, men det handler om dem. Og det handler om en journalist, en ungarbejder og en kædechef. En ungarbejder svarede en journalist igen. Det fik 90.000 til at reagere. De kunne ikke se ironien, alvoren og humoren i indlægget. I Supermarkeder og discountbutikker bliver der ansat flere og flere ungarbejdere. Men heldigvis fastholder man faglært personale i specialbutikkerne. Deres viden kan måske begrænse folks flugt til web – butikkerne. Og lad nu være med at dømme alle butiksekspedienter. Der findes faktisk mange supergode, serviceorienterede ekspedienter

Læs mere

Copyright 2019 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16